Tisa Silvestri – un colţ de rai

manast3

Dacă prima zi de Paşte am sărbătorit-o participând seara la slujba de Înviere iar în restul zilei în familie, am decis ca a doua zi de Paşte să facem un mic pelerinaj la una din mănăstirile din apropiere pe care nu o mai vizitasem până acum. Când am pornit din Buhuşi cu destinaţia Tisa Silvestri nu îmi puteam imagina că acolo pot găsi un mic colţ de rai. Credeam că voi vedea o mică mănăstire, ca un schit dar ceea ce am găsit acolo a depăşit aşteptările mele.

Dacă mergi din Bacău spre Vaslui, şi cam pe la kilometrul 25 faci la dreapta încă trei kilometri ajungi în micul sat Tisa Silvestri unde, pe coama unui deal şi la poalele unei păduri se poate vedea un superb aşezământ duhovnicesc ce poartă numele satului în care se află. La Tisa Silvestri nu se găseşte doar o simplă mănăstire ci un complex monastic din care face parte biserica cu hramul “Buna Vestire”, o a doua biserică mai mica precum şi chiliile celor 17 maicuţe care locuiesc acolo.

De pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului am aflat că prima atestare documentară a unui schit în acest loc datează din anul 1760 dar secularizarea averilor mănăstireşti din anul 1864 a dus apoi la dispariţia acestui acestuia.

Însă în anul 1993 s-a reluat viaţa monahală în acest loc iar astăzi găsim la Tisa Silvestri un complex mohanal deosebit de frumos, curat şi îngrijit cu o curte interioară organizată ca o grădină plină de flori de diferite tipuri, brazi şi alt gen de copaci un pic mai exotici şi cu o mică fântână artizeană înconjurată de ghivece de flori cum sunt cactuşii şi agavele.

flori_1La fiecare fereastră din chiliile maicilor se pot vedea (vara) ghivece cu muşcate de diferite tipuri şi culori iar la poalele mănăstirii o foarte frumoasă şi îngrijită livadă.

Pe scurt, un adevărat colţ de rai care merită vizitat dacă ajungeţi prin zonă.

Şi cum o imagine face cât o mie de cuvinte o să las imaginile să vorbească mai mult despre frumuseţea acelor locuri şi să vă îmbie să le vizitaţi.

Am preferat să vă arăt astăzi doar o parte din imaginile de acolo, cele din care puteţi vedea frumuseţea împrejurimilor pentru a vă şi povesti câteva lucruri despre acest minunat loc. Iar în cadrul rubricii “Miercurea fără cuvinte” vă invit să vedeţi şi imagini cu cele două biserici.

SURSA: http://lecturidemamica.wordpress.com/2013/05/07/tisa-silvestri-colt-de-rai/

Despre autor

Lasa un raspuns

*

captcha *